Valparnas uppväxt hemma hos oss

Valparnas 3 första veckor bor de på övervåningen i ett rum bredvid vårt sovrum. Dels för att jag vill kunna höra om det är något med valparna på natten, men framförallt för att både mor och barn ska få vara ifred för de andra hundarna och omvärlden i början. Under de här första veckorna så är det bara familjens medlemmar som myser med valparna, för att minimera risken för smittor och ge mor och barn en så bra och lugn start som möjligt.
En tik som är trygg och social överför det på sina valpar.

Vid 3 veckors ålder så flyttar valparna ner till nedervåningen där det för det mesta är full fart med tre barn i huset. På natten och ibland under dagen bor valparna i ett rum bredvid vardagsrummet där de hör och ser det mesta som pågår men inte är mitt i det. För en tollare är det extra viktigt att den tidigt får lära sig att den inte alltid ska vara i händelsernas centrum. Att vara passiv kan vara svårt för många hundar, så att de lär sig acceptera att de inte alltid får vara med där de vill är nyttigt för dem. Största delen av tiden är de tillsammans i vardagen på hela nedervåningen med familjen och våra andra hundar. De vänjer sig naturligt vid vardagliga ljud som dammsugare, tvättmaskin och högljudda dataspel. Att ha barn är verkligen en tillgång som hunduppfödare, valparna blir vana vid oljud och socialiserade helt utan ansträngning...

Valparna är ute i trädgården så mycket som vädret tillåter, de får ofta sin mat ute och det blir naturligt för dem att uträtta sina behov ute. Att klättra på brädhögar och stenar och springa omkring och upptäcka världen är spännande för små valpar. Jag anser att det är väldigt nyttigt för valpar att tidigt få röra sig fritt utomhus, för att stärka muskler och leder och träna upp koordinationsförmågan. Inkallnings träningen påbörjas tidigt. Jag är övertygad om att en hund som tidigt får lära sig att använda sin hjärna även senare i livet har lättare för att lära sig nya saker. Tollarvalparna får också prova på att bära fågel. Innan valparna levereras så har de åkt bil flera gånger. Vi tar med dem på utflykter till skogen och om vädret tillåter till sjön.

Att sitta i knäet framför tv:n är också något som våra valpar får göra, ibland vare sig de vill eller inte... En del älskar att ligga i knäet och mysa medan andra har för mycket spring i benen för att orka vara still någon längre stund. Jag vill att mina valpar tidigt får lära sig att om jag säger att man ska vara still hos mig, då måste man vara still. Naturligtvis anpassas det efter varje valps mognad och sätt, för en del valpar är det en jättebra prestation att vara still i 5 sekunder! Återigen är det oerhört bra att vara en stor familj och kunna dela upp valparna mellan sig. Jag tycker att varje valp har rätt till EGEN tid VARJE dag tillsammans med människor för träning och mys. Därför förtjänar min fantastiska familj ett stort tack för att de trots varierande hundintresse helhjärtat engagerar sig och hjälper till att ge våra valpar förutsättningar att bli trevliga och sociala hundar.

Vid 8 veckors ålder tar valpens nya ägare över, men jag vill ha fortsatt kontakt med mina valpköpare! För de som bor nära träffas vi och tränar ihop då och då, och för de som bor längre bort är det telefon och mail kontakt som gäller. Jag vet absolut inte allt om hundar och hundträning, men det jag inte vet själv försöker jag ta reda på för att hjälpa mina valpköpare att göra sina valpar till bra vuxna hundar. Vad som beror på arv och vad som beror på miljö kan vara svårt att avgöra, men genom att kombinera bra arvsanlag, bra uppväxtmiljö och bra valpköpare så hoppas jag få fram så bra hundar som möjligt!