Tollaren     

     Tollaren är en väldigt personlig hund, som kan vara enormt envis. Det är en hund som behöver arbeta för att må bra. Vad den får göra verkar inte spela någon större roll, huvudsaken är att den får utlopp för all den kreativa energi som en tollare har. Apportering, lydnad, spår, viltspår eller sök – tollaren tar sig med glädje an alla arbetsuppgifter.
   
En tollare som får arbeta är som regel en fantastisk familjehund, den har en lekfullhet som gör att den älskar att hänga med på barnens alla upptåg, samtidigt som den är lugn inomhus.
   
Det är en smart hund som lär sig saker snabbt, men den utnyttjar också sin smarthet till att blixtsnabbt skaffa sig fördelar, något som kan vara svårt att klara av för en ovan hundägare.  
    Den är självständig och viljestark som få, samtidigt som den är arbetsvillig och positiv till det mesta.
   
Tollaren är en apporterande fågelhund, som skiljer sig från övriga retrievers genom att den också ska kunna ”tolla”, d.v.s. att den genom sin lek ska kunna locka fåglarna inom skotthåll, för att sedan apportera de skjutna fåglarna.
    Tollaren behöver ofta tränas i att vara passiv när andra hundar tränar. För en hund som brinner av arbetslust så är det hårt att se andra träna när man själv bara får titta på...
    Liksom cavalieren och bernern så är tollaren en riktig livsnjutarhund som verkligen vet hur man ska njuta av livet!
                   
En tollare är ingen hund som passar alla, men med rätt ägare är tollaren en underbar hund!

Vacker och smart, med charm och fart.

Nova scotia duck tolling retriever såklart!